Allereerst: Ja, een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig. Maar… lang verhaal kort: het is altijd wel handig om toch iets vast te leggen. Ook al gaat het om kleine bedragen en spreek je iets af in goed vertrouwen, wellicht tussen vrienden of familie; je wilt geen gedoe en al helemaal niet in een conflictsituatie terechtkomen. Lees daarom verder zodat je goed in je op kunt nemen wat de verstandigste zet is als je iets overeenkomt met iemand. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een aankoop. Als iemand jouw scooter wil kopen en jullie beiden een prijs overeenkomen betekent het voor de wet dat er een overeenkomst is. Jij bent akkoord over de prijs en de persoon die hem wil overnemen spreekt af de betaling te doen. Dit noemen we in de wet ‘aanbod en aanvaarding’. Het aanbod is de scooter tegen de afgesproken prijs en de geïnteresseerde aanvaardt de koop. Meer lezen? Zie: artikel 6:217 Burgerlijk Wetboek. Zie hier de overeenkomst, mondeling én rechtsgeldig. Goed om te weten is dat het principe ‘aanbod en aanvaarding’ alleen opgaat als de overeenkomst meteen wordt aanvaard. Als de bieder niet akkoord gaat met de geboden prijs, dan vervalt de overeenkomst ook.
Aanbod en aanvaarding, wat houdt het in?
Je kunt er niet zomaar onderuit
Nu denk je misschien: nou ja, zonder iets op papier kan de koper toch makkelijk onder de afspraak uitkomen? Dat heb je mis. Je kunt niet zomaar onder een mondelinge overeenkomst uit. Hoewel mondeling gemaakt, is deze afspraak wel degelijk af te dwingen. Stel je voor dat die persoon die je scooter zo graag wilde overnemen ineens de helft van het afgesproken bedrag overmaakt. Nou, dan kún je dus naar de rechter stappen om ervoor te zorgen dat hij het gehele afgesproken bedrag betaalt. Helaas piept er een addertje onder het gras omhoog; je moet namelijk wel kunnen bewijzen dat je samen het voltallige bedrag had afgesproken en tja, hoe kun je dat zonder iets op papier te hebben staan?
Bewijs het maar
Feit blijft dat een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig is maar deze afdwingen is nog zo makkelijk niet. Je hebt namelijk bewijs nodig. Als zich iets heeft afgespeeld waardoor de afspraak geschonden is, kun je de ander op zijn afspraken wijzen, maar die zal ‘niet thuis’ geven. En daar ligt nu net de clou. Je moet bewijzen dat de ander zich niet aan zijn (mondelinge) afspraak heeft gehouden. Dit bewijs zou bijvoorbeeld kunnen worden geleverd door een of meer getuigen. Geen bewijs, dan is het niet zinvol om een gerechtelijke procedure te beginnen.
Belangrijke afspraken die je overeenkomt vertrouw je dus het beste toe aan papier. Hoe goed het vertrouwen in de ander ook is: better safe than sorry. Het is helemaal niet vreemd om afspraken vast te leggen, ondertekend en wel, bespreek dit dus ook van tevoren. Zo weten beide partijen in elk geval waar zij aan toe zijn.
Wat je nog meer moet weten…
In geval van een koopovereenkomst – bijvoorbeeld bij een huis – is het sluiten van een mondelinge overeenkomst nooit rechtsgeldig. Deze moet altijd schriftelijk geschieden.
Denk je nu: ik wil meer weten over mijn rechten in een soortgelijke situatie zoals beschreven is? Benader mij dan bij Days Law, 06-48852614.
Daisy Awadalla.
Bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 18:00 uur
Ik streef ernaar om u binnen maximaal 4 uur van een reactie te voorzien.
Days Law
Marktplein 23
2132 DA Hoofddorp