Seksuele intimidatie op de werkvloer, wat zijn de juridische mogelijkheden?

Door Daisy Awadalla

Een hand op de rug die iets te veel naar beneden glijdt, een opmerking als “lekker strak broekje” of seksueel getinte berichtjes, dit zijn enkele van vele voorbeelden waar eenieder ongewenst mee te maken kan krijgen op de werkvloer. Seksuele intimidatie moet niet onder stoelen of banken geschoven worden.

Helaas komt grensoverschrijdend gedrag overal voor

Momenteel worden we hiermee doodgegooid, het onderwerp is actueler dan ooit tevoren. Is het nieuw? Nee, dat zeker niet. Komt het vaak voor? Elke keer is er een teveel. Om deze reden is het goed dat hier meer aandacht aan wordt besteed. Helaas komen dit soort voorvallen niet alleen bij grote bedrijven voor waaronder Ajax en The Voice of Holland, maar bijvoorbeeld ook bij de lokale bakker in een klein dorp, een autoverhuurbedrijf of het makelaarskantoor dat je ingehuurd hebt voor de verkoop van je woning.

Net als vele anderen heb ik als vrouw die in haar carrière veel te maken heeft gehad met overwegend mannelijke collega’s, een goed beeld bij onaangename situaties die kunnen ontstaan op de werkvloer. De vraag luidt: wat houdt grensoverschrijdend gedrag nou echt in?

Seksuele intimidatie werkvloer

Seksuele intimidatie is niet altijd zwart-wit

Seksuele intimidatie is niet altijd zwart-wit, maar wel grensoverschrijdend. Grensoverschrijdend gedrag hoeft niet altijd opzettelijk bedoeld te zijn, echter gaat het om de intentie van de dader. Het gaat er in dergelijke situaties te allen tijde om hoe het slachtoffer het ervaren heeft. Wanneer is er daadwerkelijk sprake van seksuele intimidatie?

Seksuele Intimidatie; wat houdt het in?

De Rijksoverheid beschrijft drie vormen van seksuele intimidatie te weten:

  • Verbale intimidatie: woorden;
  • Non-verbale intimidatie: gebaren en/of gezichtsuitdrukkingen;
  • Fysieke intimidatie: direct lichamelijk contact.

 

Zoals eerder aangegeven kan het gaan om een opmerking over een kledingstuk, een aanraking waar je ongemakkelijk van wordt of bijvoorbeeld door een collega die je maar blijft aanstaren. Er zijn vele situaties, die onprettig of intimiderend ervaren worden en daarmee bestempeld kunnen worden als seksuele intimidatie. De Rijksoverheid gaat hier wat dieper op in, hier kan je daar meer over lezen.

Hoe ga je hier mee om en wat zijn je mogelijkheden?

 

Kijk om je heen, ben ik de enige? Het kan zomaar het geval zijn dat je niet de enige bent die dit ervaart. Het is makkelijker gezegd dan gedaan maar van groot belang, maak het bespreekbaar. Ben je persoonlijk terecht gekomen in een situatie waarbij je te maken hebt gehad met grensoverschrijdend gedrag, geef dit aan. Waarborg je eigen grenzen en bespreek dit met iemand die je vertrouwt binnen het bedrijf. Dit kan je leidinggevende zijn of een daarvoor aangestelde vertrouwenspersoon. Hieruit vloeien hopelijk goede gesprekken, maatregelen en gepaste sancties.

Seksuele intimidatie

Wat is er nog meer mogelijk?

Leiden deze gesprekken niet tot het gewenste resultaat en is de werkrelatie inmiddels zodanig verstoord dat je je niet meer prettig en/of veilig voelt op de werkvloer, dan kan er gekeken worden naar een zogenoemde vaststellingsovereenkomst.

Een vaststellingsovereenkomst, wat houdt dit in?

Een vaststellingsovereenkomst is een contract waarbij werkgever en werknemer besluiten om de arbeidsovereenkomst vrijwillig en met wederzijds goedvinden te beëindigen. Dit gebeurt zonder de tussenkomst van de Kantonrechter of het UWV. Een andere term voor een vaststellingsovereenkomst is een beëindigingsovereenkomst. Middels een vaststellingsovereenkomst verzeker je jezelf van sociale zekerheid vanuit het UWV (WW-uitkering), een positief getuigschrift en heb je in dit geval grote kans op een transitievergoeding. Tevens kan er natuurlijk altijd nog gekozen worden om een officiële aanklacht in te dienen.

Ook als je persoonlijk niet te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag, wees alert. Wees er voor een ander zoals je zou willen dat een ander er ook voor jou is.

Meer informatie nodig?

Mocht je er niet uitkomen en zit je met je handen in het haar, of mocht je benieuwd zijn naar hulp bij een vaststellingsovereenkomst, dan staat Dayslaw voor je klaar. Elk geval is anders. Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact met mij opnemen.

Days Law

Betaalbaar juridisch advies op maat.
Wat kan ik voor u doen?

Stel uw vraag

Bel mij

Bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 18:00 uur

Mail mij

Ik streef ernaar om u binnen maximaal 4 uur van een reactie te voorzien. 

Days Law
Marktplein 23
2132 DA Hoofddorp